Arašidova omaka ali satay omaka je široko uporabljena v Indonezijski, tajski, malezijski in kitajski kulinariki. Odlično se poda k jedem iz piščanca in zelenjavi.

Glavna sestavina so praženi arašidi, ki jih zamenjamo tudi z arašidovim maslom. Druge pomembne sestavine so kokosovo mleko, sojina omaka, tamarind, česen in začimbe. Različnih receptov za omako je ogromno, rezultat pa so omake različnih okusov in konsistenc. Mi vam ponujamo dva zanimiva recepta:

Arašidova omaka 1

SESTAVINE:

  • 1/2 skodelice arašidovega masla

  • 2 1/2 velike žlice javorjevega sirupa

  • 1 velika žlica sojine omake

  • 1 velika žlica jabolčnega kisa (ali pomarančni sok)

  • 1/3 skodelice tople vode

  • 1/2 male žličke sveže naribanega ingverja (olupljenega)

  • po želji dodajte še ščep mlete paprike

PRIPRAVA:

Sestavine zmešajte v blenderju, na visoki hitrosti, da dobite gladko, kremasto zmes.

arašidova omaka satay

Arašidova omaka 2

SESTAVINE:

  • 300 g nesoljenih arašidov

  • 250 ml vrele vode
  • 6 velikih žlic kokosove moke

  • 3 velike žlice sezamovega olja

  • sok 1/2 limete

  • sol, poper

  • čili v prahu

PRIPRAVA:

Kokosovo moko prelijemo z vodo in pustimo namočeno 10 minut. Po tem času, zmešamo z ostalimi sestavinami, začinimo s soljo in poprom ter dodamo še ščep čilija v prahu.