Poletje je čas, ko je pridelkov na vrtu v izobilju in boranja je jed, ki jo lahko po večini pripravimo iz teh pridelkov. Poletna jed, v kateri pa ne sme manjkati tudi meso – govedina ali svinjina. Vanjo lahko dodate tudi krompir, vendar potem pogrevanje in zamrzovanje odsvetujemo.

boranja recept kaj bomo danes kuhali

 

SESTAVINE:

  • 1/2 kg stročjega fižola
  • 5 svinjskih reber (brez kosti)
  • 2 veliki žlici paradižnikove mezge
  • 2 korenja (narezana na kolobarje)
  • 1 velik krompir (po želji)
  • 1 čajno žličko mlete paprike (sladke)
  • 3 velike žlice olja
  • 1 srednje veliko čebulo (nasekljano)
  • 3 stroke česna (nasekljan)
  • sol po okusu
  • 1 žlico moke
  • poper po okusu
  • 1/2 l jušne osnove

PRIPRAVA:

V večjem loncu segrejemo olje, na katerem popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo na kocke narezano meso in korenje ter na hitro popečemo. Dodamo moko, paradižnikovo mezgo, mleto papriko in česen, dušimo 15 minut, nato pa primešamo še stročji fižol. Zalijemo z jušno osnovo, solimo in popramo po okusu, ter kuhamo 30 minut oziroma toliko časa, da se fižol zmehča. Po potrebi med kuhanjem dolijemo vodo (v primeru, da se boranja zdi pregosta).