Lahka, osvežilna in izjemno okusna poletna sladica, nad katero bodo navdušeni vsi. Enostavna sladica iz listnatega testa, breskev in smetane.

SESTAVINE:

  • 5 velikih breskev
  • 2,5 dcl sladke smetane za stepanje
  • 3 jajca
  • vanilin sladkor
  • limonina lupinica (nastrgana)
  • 1 zavitek listnatega testa (odtajanega)
  • 3 žlice marelične marmelade

PRIPRAVA:

Pečico segrejemo na 190ºC.

Oba kosa testa skupaj razvaljamo v velikosti pekača, postavimo na pekač in z vilicami večkrat prebodemo.

Breskve po želji olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Polagamo jih na testo, tako, da ga povsem pokrijejo.

V skledi, z metlico, zmešamo jajca, smetano, vanilin sladkor in nastrgano limonino lupino. Zmes prelijemo po testu in breskvah.

Pečemo približno 30 minut.

Marelično marmelado z žlico dobro premešamo, tako, da postane gladka. Krostato vzamemo iz pečice, jo po vrhu premažemo z marmelado in pečemo še 5 minut.

Ponudimo toplo ali hladno.

Namesto breskev lahko uporabimo tudi drugo sadje: jabolka, hruške, marelice, jagodičevje.

breskova krostata pita breskve sladica poletje smetana kajbomodaneskuhali recept