Slastno kvašeno pecivo nadevano z marmelado ali čokolado. Okusni buhtlji (buhteljni) so pristna domača sladica, ki je bolj pogosto na mizi jeseni in pozimi.

 

 

SESTAVINE:

  • 500 g moke

  • 2 jajci

  • 3/4 kocke svežega kvasa (cca. 30 g)

  • cca. 1, 5 dcl – 2 dcl toplega mleka

  • 1 malo žličko ruma (po želji)

  • 80 g sladkorja

  • 50 g surovega masla

  • ščep soli

  • za nadev: marmelada (čim trša) ali nutella

PRIPRAVA:

V skledo damo moko, nadrobimo kvas, dodamo ščep soli in sladkor ter premešamo.

Dodamo še jajci, maslo ogreto na sobno temperaturo in mešamo. Med mešanjem postopoma dodajamo mleko. Dodamo ga toliko, da dobimo mehko testo, ki se ne oprijema sten sklede.

Testo pustimo vzhajati v posodi za vzhajanje oziroma tako dolgo, da se njegova količina podvoji (20 – 30 minut).

Pekač premažemo z oljem, na dnu pekača naj bo toliko olja, da bo dno pokrito.

Vzahajno testo razvaljamo na pomokani deski, na cca. 0,5 cm debelo. Izrežemo kvadrate. Na sredino vsakega kvadrata damo marmelado in dobro stisnemo. Vsak buhtelj pomažite po maščobi v pekaču, preden ga postavite na svoje mesto.

Pomembno je, da je marmelada čim trša, drugače med pečenjem postane preveč tekoča in teče ven.

Pomembno je tudi, da buhtelj dobro stisnemo – najprej po dva nasprotna vogala, nato še vse robove. Na koncu dobimo majhno kroglico. Stisnjen del naj bo na dnu pekača ali na strani – v tem primeru naj se buhtlji na pekaču dotikajo.

Preračunamo, da naredimo tako velike buhtlje, da prekrijemo celoten pekač.

Pekač pokrijemo s suho krpo in pustimo vzhajati še cca. 20 minut. Medtem segrejemo pečico na 180ºC in pečemo 45 minut. Med peko se buhtlji po vrhu hitro rjavo zapečejo. Da ne bodo zažgani, jih po približno 25 minutah peke pokrijemo s plastjo papirja za peko.

Pečene buhtlje takoj stresemo iz pekača (pekač obrnemo narobe in padejo ven). Še vroče posujemo z malo žličko vanilin sladkorja in jih pustimo, da se ohladijo.

Ohlajanene potrsemo s sladkorjem v prahu in serviramo.

buhtlji buhteljni recept za buhtlje kaj bomo danes kuhali

buhtlji buhteljni recept za buhtlje kaj bomo danes kuhali

buhtlji buhteljni recept za buhtlje kaj bomo danes kuhali

buhtlji buhteljni recept za buhtlje kaj bomo danes kuhali