Cimetovi polžki so okusni praznični piškoti, ki s svojim vonjem in okusom pripomorejo k pravemu božičnemu vzdušju. Z njimi skorajda ne boste imeli dela, saj so zelo hitri in enostavni za pripravo.

cimetovi polžki piškoti božično pecivo keksi recept prazniki

 

Za približno 36 piškotov:

SESTAVINE:

Testo:

  • 281 g bele moke
  • 1/2 male žličke pecilnega praška
  • 1/4 male žličke soli
  • 170 g masla (sobna temperatura)
  • 150 g sladkorja
  • 1 veliko jajce
  • 2 mali žlički vanilijevega ekstrakta

Nadev:

  • 2 veliki žlici masla (stopljenega)
  • 50 g sladkorja
  • 1 velika žlica mletega cimeta

Preliv:

PRIPRAVA

Testo:

V moko vmešamo pecilni prašek in sol ter premešamo. Pustimo.

Z ročnim mešalnikom na visoki hitrosti premešamo maslo – toliko, da postane kremasto, a se ne sesiri. Dodamo sladkor in spet mešamo približno dve minuti na srednji hitrosti. Na koncu dodamo še jajce in vanilijev ekstrakt in mešamo še dobro minuto.

Primešamo moko s soljo in pecilnim praškom in zgnetemo v testo. Če je premehko, dodamo še 1 veliko žlico moke. Konsistenca testa mora biti takšna, da ga bomo lahko valjali.

Izdelava piškotov in nadev:

Testo razdelimo na dva enaka dela in vsakega razvaljamo v pravokotnik, velikosti približno 22 cm x 17 cm, debeline pol centimetra. Na vsakega po vrhu razmažemo po 1 veliko žlico stopljenega masla. Cimet in sladkor zmešamo v skodelici in enakomerno posujemo po vrhu vsakega pravokotnika.

cimetovi polžki piškoti božično pecivo keksi recept prazniki

Vsak pravokotnik natančno in počasi zvijemo v rolico – rolado. Če testo razpoka, s prsti zgladimo razpoke. Rolice postavimo na desko za rezanje in vse skupaj pokrijemo s folijo za živila ter za 2 uri postavimo v hladilnik.

Pečico segrejemo na 180ºC.

Rolice vzamemo iz hladilnika, odstranimo folijo za živila in jih z ostrim nožem narežemo na 1 cm debele kolobarje. Polagamo jih na pekač, ki smo ga prej zaščitili s papirjem za peko. Na pekaču naj bodo vsaj 5 cm narazen.

cimetovi polžki piškoti božično pecivo keksi recept prazniki

cimetovi polžki piškoti božično pecivo keksi recept prazniki

Pečemo okoli 10 do 11 minut, dokler niso lepo rjavo rapečeni. Ko jih odstranimo iz pečice, jih pustimo približno 5 minut, da se nekoliko ohladijo, nato jih prestavimo na rešetko ali drugo površino (kjer se naj do konca ohladijo), da jih bomo lahko prelili s prelivom.

Preliv:

Zmešamo sestavine in zmes s čopičem poškropimo po piškotih. Počakamo da se preliv strdi in piškoti so pripravljeni.

cimetovi polžki piškoti božično pecivo keksi recept prazniki

Nasvet:

Piškote shranimo v pokriti pločevinasti škatli, počakajo do 5 dni.

Pečene piškote lahko tudi zamrznemo (z ali brez preliva) do 3 mesece.

Lahko zamrznemo tudi samo pripravljeno testo, preden ga razvaljamo. Ko ga potrebujemo, ga čez noč pustimo v hladilniku, da počasi odmrzne, nato ga pustimo 1 uro na sobni temperaturi, razvaljamo in nadaljujemo po postopku.

cimetovi polžki piškoti božično pecivo keksi recept prazniki