V receptih velikokrat zasledimo nam dolgo neznano sestavino, Creme Fraiche. Gre za mlečni proizvod, ki izvira iz Francije in se ga zadnje čase brez težav dobi v bolje založenih trgovinah pri nas. Mnogi ga v receptu zamenjajo kar z navadno kislo smetano, kar pa ni prav. Predstavljamo vam recept, kako Creme Fraiche narediti doma – hitro in enostavno, s samo dvema sestavinama.

creme fraiche smetana recept

SESTAVINE:

  • 470 ml sladke smetane za stepanje (36%)
  • 3 velike žlice kisle smetane

PRIPRAVA

V steklenem kozarcu zmešamo sestavini. Pokrijemo z gazo (ali drugo tkanino, ki diha) in pustimo na sobni temperaturi (21 do 24ºC) počivati 24 ur. Vonj mora biti svež, če ima neprijeten vonj po kislem, zavržemo.

Po tem času dobro premešamo, trdno zapremo s pokrovom in pred uporabo pustimo v hladilniku še 24 ur.

Hranimo v hladilniku do enega tedna.

Creme Fraiche se odlično poda k sadju in sladicam ali pa k hladni krompirjevi solati. Uporabljamo ga lahko kot nadomestek jogurta, kisle smetane ali celo majoneze.

creme fraiche smetana recept