Nutella, popularen lešnikov namaz iz Italije, je zadnja leta pravi hit. Stari in mladi hrepenijo po lešnikovi omami, ki jo mažejo vsepovsod – na kruh, palačinke, peciva ali pa ga jedo kar na žlico. Namaz je zelo enostavno narediti tudi doma, kar pri visoki ceni tistega v trgovini, niti ni tako slaba ideja.

domača nutella lešnikov namaz lešniki diy darila iz kozarca recept

 

Za en večji kozarec

SESTAVINE:

  • 340 g mlečne čokolade (nadrobljene na tablice)
  • 2 veliki žlici rastlinskega ali kokosovega olja
  • 3 velike žlice sladkorja v prahu
  • 150 g praženih lešnikov (zdrobljenih)
  • 1 velika žlica kakava v prahu
  • 1/2 male žličke vanilijevega ekstrakta
  • 1/4 male žličke soli

PRIPRAVA

Na vodni pari (ali v mikrovalovni pečici) stopimo čokolado in jo pustimo, da se ohladi.

V blenderju zdrobimo lešnike, tako da dobimo lešnikovo pasto, dodamo olje, sladkor, kakav, vanilijev ekstrakt in sol. Meljemo toliko časa, da dobimo čimbolj gladko zmes. Na koncu dodamo stopljeno čokolado, še enkrat dobro premešamo in odstranimo večje košče lešnikov, ki so morebiti ostali.

Narejeno nutelo shranimo v kozarec in jo pustimo počivati na sobni temperaturi. Na začetku bo malce bolj tekoča in topla, kasneje, ko se bo ohladila, pa bo postala bolj gosta. Takšno nutello lahko na sobni temperaturi hranite do dva tedna (če je, seveda, ne boste prej pojedli).

domača nutella lešnikov namaz lešniki diy darila iz kozarca recept