Jabolčni drobljenec je prava jesenska sladica, ki je po svetu precej popularna. Malo drugačna od jabolčnega zavitka, vendar kljub temu okusna in enostavna za pripravo.

jabolčni droblenec recept sladica iz jabolk pita jabolčna

SESTAVINE:

Drobljenec

  • 1/2 skodelice masla – ohlajenega, narezanega na male kocke

  • 1/4 skodelice rjavega sladkorja

  • 1/4 skodelice belega sladkorja

  • 1/2 čajne žličke cimeta

  • 1 skodelica bele moke

Nadev

  • 1 1/4 skodelice bele moke

  • 2 čajni žlički cimeta

  • 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka – nastrgan

  • 1/2 čajne žličke soli

  • 1/2 čajne žličke jedilne sode

  • 1/2 skodelice stopljenega masla

  • 1/2 skodelice rjavega sladkorja

  • 1/4 skodelice javorjevega sirupa

  • 1 jajce

  • 1 velika žlica vanilijevega ekstrakta

  • 2 veliki jabolki – olupljeni, brez pešk, narezani na majhne kocke

  • 1 velika žlica limoninega soka

jabolčni droblenec recept sladica iz jabolk pita jabolčna

PRIPRAVA:

Pečico segrejemo na 180ºC.

Najprej naredimo drobljenec: v skledi, z vilico, zmešamo maslo, sladkor, cimet in moko, tako, da dobimo drobtine. Ohladimo.

V drugi skledi zmešamo suhe sestavine: moko, cimet, muškatni orešček, sol in sodo.

Spet v drugi skledi, zmešamo vse drugo: najprej maslo, sladkor, javorjev sirup, nato dodamo še jajce in vanilijev ekstrakt ter vse dobro premešamo.

Dobljeni zmesi nato dodamo najprej polovico mešanice iz suhih sestavin, ter dobro premešamo. DRugo polovico pa samo na hitro vmešamo, tako, da se mehurčki z moko še vedno vidijo (pazite, da ne mešate preveč, ker bo zmes “padla skupaj”).

Limonin sok polijte po narezanih kockah jabolk ter vse skupaj vmešajte v zgornjo zmes. Enakomerno porazdelite v kvadraten pekač (23 cm x 23 cm).

Po vrhu posujemo drobljenec, ki smo ga naredili v prvem koraku in nas čaka v hladilniku. Z rokami ga nadrobimo na enakomerne koščke.

Pečemo približno 25 minut, oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v sladico ni popolnoma čist. Zadnje 5 minut pečenja pokrijemo z alu folijo (da se drobtine na vrhu ne zažgejo).

Ohlajati pustimo cca. 20 minut, nato narežemo na večje kose in postrežemo – najboljše s kepico vanilijevega sladoleda.