Pravijo, da mora vsaka dobra gospodinja znati pripraviti okusen domač jabolčni zavitek oziroma štrudelj iz vlečenega testa. Stara Dunajska sladica, katere recept pravi, da mora biti testo tako tanko, da je skozenj mogoče prebrati ljubezensko pismo.

Receptov za jabolčni zavitek je toliko, kot je gospodinj. Mi vam predstavljamo čisto osnoven recept za testo in nadev iz jabolk. Nekateri dodajo tudi skuto, jogurt, drobtine, rozine ali kislo smetano.

 

 

SESTAVINE:

Vlečeno testo:

  • 1/2 kg bele moke 
  • 1 žlica kisa
  • 2 žlici olja
  • 300 ml mlačne vode
  • ščepec soli

Nadev:

  • 1 kg jabolk (olupljenih in naribanih)
  • sladkor po okusu
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 velika žlica naribane limonine lupine
  • 1 mala žlička cimeta

PRIPRAVA:

Iz moke, vode in kisa naredimo gladko testo, dodamo sol in gnetemo toliko časa, da se ne oprijema rok.

Bolj ga gnetemo, lažje in lepše se potem razvleče. Testo prelijemo z oljem, da se ne naredi skorja in pustimo počivati najmanj 1 uro.

Vmes pripravimo nadev:

Jabolka olupimo in naribamo. Posujemo s sladkorjem in vanilin sladkorjem, dodamo naribano limonino lupino in cimet. Premešamo.

Testo razvlečemo na mizi, ki smo jo prej zaščitili s čistim prtom. Nadevamo z nadevom ter zvijemo.

Pekač namažemo z maslom ali margarino in vanj damo zavitek.

Testo po vrhu namažemo z vodo (čisto malo) in damo v pečico.

Pečemo v predogreti pečici, na 180ºC stopinj,  30 minut.

Jabolčni zavitek štrudelj

Pred serviranjem, jabolčni zavitek posujemo s sladkorjem v prahu.