Recept za izdelavo jagodne omake, kot so jo izdelovale naše babice. Za najboljše rezultate priporočamo uporabo termometra za peko.

SESTAVINE:

  • 1 kg jagod
  • 10 skodelic sladkorja
  • 2/3 skodelice svežega limoninega soka

PRIPRAVA:

Jagode temeljito operemo in osušimo. Odstranimo peclje in jih narežemo na manjše kolobarje.

V večji posodi zmešamo jagode in sladkor ter pustimo stati 3 do 4 ure.

Po tem času, jagode in sladkor, med občasnim mešanjem, počasi zavremo. Dodamo še limonin sok.

Kozarce ter pokrove za vlaganje dobro operemo in osušimo ter jih za 15 minut postavimo v pečico ogreto na 110°C.

Če vas motijo večji deli jagod, lahko zmes na tej točki spasirate s paličnim mešalnikom.

Zmes kuhamo približno 20 minut, oziroma dokler temperatura ne preseže 105°C.

Jagodno omako takoj prelijemo v še vroče kozarce, ki smo jih vzeli iz pečice. Kozarce napolnimo skoraj do vrha (pustimo za en prst prostora) jih dobro zapremo in zavijemo v brisače/odejo, ter jih pustimo počasi ohlajati (najmanj 24 ur).

jagodna omaka džem sladice shramba ozimnica