Precej nasitna stara kmečka jed, gosta juha, s fižolom, krompirjem in zeljem. Ljubitelji mesa vanjo dodajo še prekajeno svinjsko meso. Zraven ponudimo kruh.

 

SESTAVINE:

  • 1 kg kislega zelja (odcedimo)
  • ½ kg prekajenega svinjskega mesa (vrat)
  • 1 kranjska klobasa
  • 400 g fižola iz pločevinke
  • 4 srednje velike krompirje (olupimo)
  • 1 čebula (nasekljamo)
  • 2 korenja
  • 3 žlice svinjske masti ali 1/2 dcl olja
  • 3 stroke česna
  • 1 žlica mlete sladke rdeče paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 2 lovorjeva lista
  • sol po okusu
  • 1 mala žlička črnega popra v zrnu (oziroma po okusu)
  • ščep majarona

PRIPRAVA:

Čebulo nasekljamo in jo prepražimo na maščobi, nato zalijemo z vodo.

Dodamo fižol iz pločevinke, zelje (odcejeno), na kolobarje narezano korenje, začimbe ter na kocke narezano prekajeno meso ter kranjsko klobaso in kuhamo 30 minut za mernem ognju.

Po tem času dodamo na kocke narezan olupljen krompir in kuhamo še toliko časa, da se krompir in zelje dobro skuhata – dobro je, da počasi vre še prebližno 1 uro.

jota s fižolom krompirjem svinjskim mesom