Kremna juha s tortelini in česnom iz Toskane, je enostavna za pripravo in ena izmed boljših enolončnic, ki jih boste preizkusili. Tortelini, paradižnik, špinača, fižol so osnovne sestavine za to okusno, nasitno jed, ki jo lahko večrat pogrejete in si s tem olajšate natrpan družinski urnik.

Za 8 oseb:

SESTAVINE:

  • 2 veliki žlici masla
  • 1 manjša čebula (nasekljana)
  • 3 stroke česna (nasekljane)
  • 4 skodelice kokošje jušne osnove (ali 4 skodelice vode in kokošja jušna kocka)
  • 700 g pelatov ali pasiranega paradižnika
  • 400 g belega fižola iz pločevinke (odcejenega in opranega)
  • 1 lonček sladke smetane (cca. 180 g)
  • 1/4 skodelice naribanega parmezana
  • 1 mala žlička soli
  • 1/4 male žličke mletega popra
  • 1 piščančja prsa (narezana na manjše kose)
  • ščep origana
  • ščep bazilike
  • ščep timijana
  • 250 g tortelinov
  • 1 pest sveže špinače

PRIPRAVA:

V večji posodi na maslu prepražimo čebulo in česen ter dodamo piščančje meso. Zalijemo z 1 dcl vode in počasi dušimo, da meso postane belo.

Dodamo jušno osnovo, paradižnik, fižol, sladko smetano, parmezan ter začimbe. Če je pregosto, dodamo še vodo. Počakamo da zavre in pustimo počasi vreti 20 minut.

Dodamo torteline in špinačo ter na zmernem ognju kuhamo še 10 do 20 minut – toliko, da so tortelini in špinača kuhani.

Postrežemo toplo, z naribanim parmezanom po vrhu.

toskanska kremna juha s tortelini piščancem česnom in zelenjavo