Ko zunaj brije hladen veter, pada sneg in so dnevi krajši, vam bo zagotovo prijala bogata krompirjeva juha, s slastnim mehkim krompirjem, zelenjavo in naribanim sirom. Po vrhu dodate še hrustljavo pečeno slanino, ki bo obogatila okus in juhi dodala piko na i.

SESTAVINE:

  • 5 velikih krompirjev za kuhanje
  • 3 skodelice kokošje jušne osnove
  • 4 skodelice mleka
  • 2 velika korenja
  • 3 stebla zelene
  • 1 srednje velika čebula
  • 3 trikotniki kremnega sira brez okusa (npr. Zdenka sir)
  • 1/3 skodelice masla
  • 1/3 skodelice moke
  • 3 stroke česna
  • 5 rezin slanine
  • 1 mlada čebula
  • olje
  • čedar sir
  • sol in poper po okusu

 

PRIPRAVA:

V večji posodi na zmernem ognju, na eni žlici olja popečemo slanino, da je hrustljavo zapečena. Položimo jo na papirnato brisačo in jo pustimo, da brisača vpije odvečno maščobo.

V isto posodo dodamo čebulo, korenje in zeleno, ter pražimo 5 minut. Dodamo maslo, česen in moko, ter med mešanjem kuhamo še dobro minuto, nato zalijemo z jušno osnovo in mlekom. Dodamo še trikotnike sira, ki se bodo stopili in juhi dodali kremni okus.

Na koncu dodamo še na majhne kocke narezan, olupljen krompir. Pustimo da rahlo vre in kuhamo, dokler krompir ni kuhan.

Juho serviramo z naribanim čedar sirom, narezano popečeno slanino in mlado čebulo za dekoracijo.

kremna krompirjeva juha s sirom