Odlični domači kruhovi cmoki, ki se kot priloga priležejo k naravnim zrezkom v omaki, pečenki, golažu ali obari. Dobri so v kombinaciji z omakami in perfektno zaključijo marsikatero jed.

kruhovi cmoki knedli njoki knedlci recept kruh priloga

Za približno 38 cmokov:

 

SESTAVINE:

  • 14 belih žemelj ali kajzeric
  • 1/2 čebule
  • 3 velike žlice sesekljanega svežega peteršilja
  • 1,5 l mleka
  • 6 velikih žlic kruhovih drobtin
  • 1 dcl olja
  • 3 jajce
  • moka

PRIPRAVA

Na olju prepražimo čebulo in peteršilj. Ko čebula postekleni, dodamo suh kruh in dobro premešamo. Odstavimo iz štedilnika in prelijemo z vrelim mlekom. Dobro premešamo in pustimo pokrito stati vsaj eno uro.

Ko zmes odstoji in se nekoliko ohladi, dodamo jajca in kruhove drobtine. Dobro premešamo. Po vrhu zmesi posujemo dva ščepa moke.

Z mokrimi rokami zmes oblikujemo v cmoke.

Če jih bomo zamrznili: postavimo jih na ravno, pomokano površino. Cmoke po vrhu še malo pomokamo. Zamrznemo. Na ravni površini v zamrzovalniku pustimo 24 ur, da cmoki dobro zamrznejo, nato jih lahko prestavimo v vrečko.

Če jih bomo takoj skuhali: ko slana voda zavre, dodamo cmoke in ob zmernem vretju kuhamo cca. 10 minut (ko priplavajo na površje so kuhani).

Opcijsko, lahko kuhane zabelite še z ocvirki.

Lahko uporabimo suh kruh, ki smo ga posušili na zraku (na radiatorju,…). Lahko pa kruh posušimo v pečici – 2 uri na 50 stopinj, vmes večkrat premešamo.

Vedno uporabimo čist kruh. Pazimo, da ni plesniv ali pokvarjen. Tak kruh se ponavadi ne suši, je vlažen in se oprijema noža, če ga prerežemo.

kruhovi cmoki knedli njoki knedlci recept kruh priloga

kruhovi cmoki knedli njoki knedlci recept kruh priloga

kruhovi cmoki knedli njoki knedlci recept kruh priloga