Limonina krema (lemon curd), ki je ravno prav gosta, popolnoma gladka in zelo mazljiva. Zagotavljamo vam, da boljše limonine kreme še niste jedli. Lahko jo uporabite kot nadev za listnato testo, pite, palačinke, piškote, muffine, rogljičke,… ko jo boste enkrat poskusili, bodo ideje za uporabo kar deževale.

limonina krema lemon curd limonin nadev

za cca. 500 g

SESTAVINE:

  • 4 BIO limone (iztisnemo sok in naribamo olupek)
  • 200 g sladkorja
  • 100 g surovega masla, narezanega na majhne kocke
  • 3 jajca in 1 rumenjak

PRIPRAVA

Ker bomo uporabili tudi limonin olupek, priporočamo, da so limone neškropljene, torej biološkega izvora. Tudi za jajca priporočamo, da so ekološkega izvora in iz proste reje.

Pred uporabo kozarec sterilizirajte v pečici – postavite ga na pekač in ga 15 minut pustite v pečici segreti na 110°C.

V ponvi zavremo vodo in pripravimo parno kopel. V skledi zmešamo limonin sok, nariban limonin olupek, sladkor in maslo ter jo postavimo nad paro. Občasno premešamo in počakamo, da se maslo stopi.

Počasi vmešamo še jajca in rumenjak ter mešamo, dokler se sestavine lepo ne povežejo. Nad paro pustimo približno 15 minut – občasno premešamo, dokler zmes ni kremna in gosta.

Limonino kremo umaknemo iz pare in jo pustimo, da se ohladi. Ohlajeno prestavimo v steklen kozarec in trdo zapremo. Hranimo v hladilniku.

limonina krema lemon curd limonin nadev