Okusni masleni rogljički, ki so najboljši še topli in takih ponavadi v trenutku zmanjka.

masleni rogljički kiflji kifeljci kvašeni

SESTAVINE:

  • 1 kg moke
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 500 ml mlačnega mleka
  • 3 male žličke kisle smetane
  • 1 pecilni prašek
  • 1 mala žlička sladkorja
  • 1 mala žlička soli
  • 150 ml olja
  • 125 g surovega masla

PRIPRAVA

Na pult stresemo polovico moke in vanjo z roko naredimo vdolbino. V luknjo damo suhi kvas, sladkor, pecilni prašek, kislo smetano in olje. Vse to dobro premešamo, postopoma dodajamo toplo mleko in preostanek moke. Gnetemo, dokler ne dobimo gladkega testa.

Testo pokrito pustimo vzhajato 30 minut.

Testo razdelimo na manjše kroglice (velike za manjšo pest), pokrijemo in jih pustimo še 15 minut vzhajati.

Vsako kroglico razvaljamo čimbolj na tanko, v obliko elipse. Vsako elipso zrolamo v rulado, začnemo na ožjem delu. Dobljeno rulado upognemo v polkrog, tako, da dobimo obliko rogljička.

masleni rogljički kiflji kifeljci kvašeni

masleni rogljički kiflji kifeljci kvašeni

Zlagamo na pekač, ki smo ga zaščitili s papirjem za peko. Pustimo vzhajati 30 min. Vmes ogrejemo pečico na 180ºC.

Rogljičke tik pred peko s čopičem premažemo s hladno vodo.

Pečemo približno 25 minut. Po tem času stopimo maslo  (125 g), vsak kifelj premažemo in pečemo še 5 minut.