Medenjaki so piškoti, ki pri decembrskih praznikih skorajda ne smejo manjkati. So mehki, polni okusa in dišijo po cimetu ter medu.

medenjaki piškoti recept za medenjake božično pecivo

Za cca. 8 pekačev piškotov

SESTAVINE:

  • 1 kg moke
  • 2 mali žlički sode bikarbone
  • 4 jajca
  • 300 g masla
  • 300 g sladkorja v prahu
  • 10 velikih žlic medu
  • 3 male žličke cimeta

PRIPRAVA

Iz sestavin naredimo testo, ga pokrijemo s folijo za živila in ga pustimo v hladilniku najmanj dve uri.

Testo vzmamemo iz hladilnika in ga po delih razvaljamo na 0,5 cm debelo (testo je zelo lepljivo, zato dobro pomokajte delovno površino) ter z modelčki izrežemo piškote. Polagamo jih na pekač, ki smo ga prej zaščitili s papirjem za peko. Piškote polagamo bolj narazen, saj se med peko še nekoliko razširijo.

Pečemo pri 180ºC, približno 7 minut (z ventilatorjem še nekoliko manj) – da so lepo rjavo zapečeni.

Piškoti morajo biti še mehki, ko jih vzamete iz pečice. Na vročem pekaču jih pustimo par minut, da se nekoliko strdijo, nato jih prestavimo v drugo posodo, kjer se do konca ohladijo.

medenjaki piškoti recept za medenjake božično pecivo