Klasični recept za brezčasne španske vetrce oziroma meringe. Čudoviti piškoti, ki zahtevajo samo 3 sestavine so ena izmed lažjih sladic tukaj, saj imajo manj kot 25 kalorij. Tehnika priprave zahteva nekaj znanja ter veliko časa predvsem zaradi peke, ampak spodaj je napisan popoln postopek, zato, da boste lažje naredili svoje meringa piškote.

meringe španski vetrci piškoti beljaki beljakovi meringa

Za cca. 40 piškotov:

SESTAVINE:

  • 4 beljaki (morajo biti hladni, pred pripravo jih lahko damo za 10 minut v zamrzovalnik)
  • 200g sladkorja
  • 1 mala žlička vanilijevega ekstrakta

PRIPRAVA

1. V pečici vklopimo ventilator in jo segrejemo na 105ºC ter pripravimo dva pekača, ki smo ju zaščitili s papirjem za peko.

2. V popolnoma čisto in suho skledo damo beljake.

3. Z mešalnikom stepemo beljake v trd sneg: začnemo počasi, zaključimo na najvišji stonji mešanja. Mešamo najmanj 10 minut in preden začnemo dodajati sladkor, mora biti sneg že popolnima trd.

4. Z mešalnikom na visoki stopnji, počasi dodajamo sladkor, 1 veliko žlico na enkrat, vmes mešamo vsaj 10-15 sekund, da se sladkor popolnoma vmeša.

5. Stepamo, dokler zmes ni gosta, svetleča ter s vidno povečanim volumnom. Sladkor se mora popolnoma raztopiti – če kapljico zmesi posvaljkamo med prsti mora biti gladka.

7. Vmešamo vanilijev ekstrakt. V tem koraku vmešamo tudi barvo za živila, če ne želimo, da so piškoti beli.

8. Vzamemo vrečko za brizganje, odrežemo konico in vstavimo nastavek za meringe (npr. Wilton 1M).

9. Na pekače nabrizgamo meringe (španske vetrce) poljubnih oblik.

meringe španski vetrci piškoti beljaki beljakovi meringa

10. Pečemo 1 uro pri 105ºC, oba pekača na enkrat. Pečice med peko NE odpiramo. Po eni uri, pečico na hitro odpremo in preverimo, če so piškoti trdi (če niso, pečemo še dodatnih 10 – 20 minut), če so, pečico ugasnemo in pustimo da se popolnoma ohladi (1-2 uri). Vmes pečice ne odpiramo več.

11. Piškoti morajo biti krhki, zato jih shranite v neprodušni posodi. Ne izpostavljajte jih vlagi ali toploti.

Stopnje stepanja beljakov

Nasveti:

  • posoda kamor damo beljake mora biti popolnoma čista, ne-mastna in suha. Tudi ena kapljica vode lahko uniči zmes.
  • previdno ločimo beljake od rumenjakov. Sneg ne bo trd, če bodo v beljakih tudi samo sledi rumenjakov.
  • sladkor dodajamo postopoma – 1 žlico na enkrat. Tako, zmes ne bo “padla skupaj”.
  • dobljena zmes mora biti popolnoma gladka. Posvalkajmo jo med prsti, če se čuti sladkor, stepajmo dalje.
  • če v zmes pomočimo prst, mora nastati koničast vrh, ko ga potegnemo ven. Namesto prsta lahko uporabimo metlice mešalnika. Če se vrhovi ne delajo, zmes ni dovolj trda, zato stepajmo dalje.
  • takoj, ko se začnejo delati vrhovi, prenehamo s stepanjem. Če zmes stepamo preveč, bo isto, kot, če je stepena premalo.
  • če piškoti med peko pred potekom ene ure postajajo rjavi po vrhu oziroma na robovih, nemudoma ugasnemo pečico in pustimo, da se ohladi.