Okusna, malce pekoča, mesna lazanja z makaroni (polžki), namesto z listi iz testenin. Vse kar potrebujete še za prilogo je velika skleda zelene solate in kosilo oziroma večerja bo popolna.

mesna lazanja z makaroni čilijem recept za lazanjo

 

SESTAVINE:

  • 500 g makaronov – polžkov
  • 750 g mlete govedine
  • 1 čebula – nasekljana
  • 2 veliki žlici olivnega olja
  • 2 mali žlički soli
  • 1 mala žlička popra
  • 1 mala žlička mlete kumine
  • 1 mala žlička mletega koriandra
  • 1 mala žlička mlete paprike
  • 1 1/2 male žličke kajenskega popra (izpustite, če ne marate pekoče hrane)
  • 1 skodelica pasiranega paradižnika
  • 60 g masla
  • 60 g bele moke
  • 700 ml mleka
  • 180 g kremnega sira
  • 2 skodelici naribane mozzarelle
  • 1 skodelica naribanega parmezana

mesna lazanja z makaroni čilijem recept za lazanjo

PRIPRAVA:

Pečico ogrejemo na 180ºC.

Makarone kuhamo do vretja in še dve minuti, ravno toliko, da se malo zmehčajo.

V ponvi prepražimo čebulo, da pozlati, nato dodamo mleto meso. S kuhalnico ali žlico ga premečkamo, tako, da se razdeli na enakomerne dele. Pražimo, dokler meso ne spremeni barve in tekočina povre.

Dodamo 1 žličko soli, 1/2 male žličke popra in preostale začimbe ter dobro premešamo. Kuhamo dobro minuto, nato dodamo še pasirani paradižnik, počakamo, da spet zavre in odstavimo.

V drugi ponvi pripravimo bešamel omako: na zmernem ognju stopimo maslo, dodamo moko in mešamo, dokler ne postane rjave barve. Zalijemo z mlekom in vseskozi mešamo, da nastane gladka omaka. Dodamo še kremni sir, parmezan ter preostanek soli in popra. Odstavimo iz ognja in dobro premešamo, da se sestavine povežejo.

Makarone odcedimo in prestavimo v skledo, ter jim vmešamo 2/3 bešamel omake.

Pekač premažemo z maslom, dodamo plast polovice zmesi makaronov pomešanih z bešamelom. Po vrhu dodamo naribano mozzarello, nato sledi plast mesne omake in zaključimo s plastjo (druge) polovice makaronov z bešamelom. Na vrhu enakomerno porazdelimo preostali bešamel.

Pečemo 30-40 minut, da je zgornja plast zlato rjavo zapečena.