Slastna pogača iz vlečenega testa, skute ter kisle smetane – prleška gibanica je ena izmed tradicionalnih slovenskih jedi.

 

SESTAVINE:

Vlečeno testo:

  • 1/2 kg bele moke 
  • 1 žlica kisa
  • 1 žlica olja
  • 1,5 decilitra mlačne vode
  • ščepec soli

Nadev:

  • 1 kg skute
  • dve pesti rozin (več ali manj, po okusu)
  • 1 vanilin sladkor
  • nastrgana limonina lupina ene limone
  • 2 mala lončka kisle smetane (2x 180g)
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 jajci
  • olje
  • maslo za premaz pekača

PRIPRAVA:

Iz moke, vode, kisa in olja naredimo testo, dodamo sol in gnetemo toliko časa, da se ne oprijema rok. Bolj ga gnetemo, lažje in lepše se potem razvleče. Testo razdelimo na sedem delov – kepic, ki jih premažemo z oljem in pokrijemo s prtom ter pustimo počivati vsaj dve uri.

Vmes pripravimo nadev.

Vsako kepico razvaljamo v okroglo obliko, potem pa testo z rokami, čimbolj na tanko razvlečemo. Položimo ga v namaščen okrogel pekač, pri čemer naj polovica testa enakomerno visi čez rob. Testo premažemo z raztopljenim maslom, dodamo nadev in pokrijemo z testom, ki visi čez rob. Robove testa stisnemo in postopek ponavljamo toliko časa, da porabimo vse kepice testa in nadev. Zadnjo plast testa na vrhu gibanice, bogato premažemo s kislo smetano. Gibanico pečemo pri 180 stopinj, 30 minut oziroma toliko časa, da se zlato rjavo zapeče.

prleška gibanica