Preprosta jed v eni skledi, ki jo pripravimo v dobre pol ure. Je zelo zdrava, saj je sestavljena iz štirih vrst zelenjave, čičerike, ki je bogata z vlakninami in beljakovinami ter božanskega tahinija z javorjevim sirupom.

 

skleda s sladkim krompirjem in čičeriko kaj bomo danes kuhali brezmesne jedi recept

Začnemo tako, da očiščeno zelenjavo položimo na pekač in jo na hitro popečemo v pečici. Medtem ko se zelenjava pripravlja v pečici, na hitro popečemo čičeriko v ponvi, na štedilniku ter v ločeni skledici pripravimo še tahini.

Na koncu vse stvari združimo v eno skledo in viola! kosilo oziroma večerja je na mizi.

skleda s sladkim krompirjem in čičeriko kaj bomo danes kuhali brezmesne jedi recept

Recept za 3 sklede

SESTAVINE:

Za zelenjavo v pečici

  • 2 veliki žlici olivnega olja
  • 1/2 rdeče čebule, narezano na kolobarje
  • 2 velika sladka krompirja, razpolovljena
  • 1 šopek brokolija (cca. 200 g), narezanega
  • 2 veliki pesti ohrovta (trši del listov odstranimo)
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1/4 čajne žličke popra

Čičerika

  • 425 g čičerike, oprane in osušene
  • 1 čajna žlična mlete kumine
  • 3/4 čajne žličke čilija v prahu
  • 3/4 čajne žličke česna v prahu
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1/4 čajne žličke popra
  • 1/2 čajne žličke origana (po želji)
  • 1/4 čajne žličke kurkume (po želji)

Tahini omaka

  • 56 g tahinija (recept za domač tahini)
  • 1 velika žlica javorjevega sirupa
  • sok 1/2 limone
  • 2-4 velike žlice vroče vode za zgostitev

PRIPRAVA:

  1. Ogrejte pečico na 200ºC. Porazdelite sladek krompir in čebulo na pekač, ki ste ga prej zaščitili s papirjem za peko. Pokapajte z oljem, tako, da bo krompir dobro premazan. Krompir naj bo na pekaču z olupom navzdol.
  2. Pecite 10 minut, nato obrnite krompir in dodajte še brokoli, ki ga spet na hitro pokapate z oljem in začinite s soljo in poprom. Pecite še 8 do 10 minut, nato dodajte še ohrovt, ki ste ga spet začinili z oljem, soljo in poprom. Pecite še dobre 5 minut, nato pustite, da se ohladi.
  3. Na srednjem ognju segrejte kozico, dodajte 1 veliko žlico olja in nato čičeriko, ki ste jo predhodno dobro premešali z mešanico začimb. Med stalnim mešanjem, dobro prepražite do rjavega in pazite, da se vam ne zažge.
  4. Tahini omako pripravimo tako, da v skledi zmešamo tahini, javorjev sirup in limonin sok. Vroče vode dodamo le toliko, da dobimo, tekočo omako.
  5. Serviramo: sladek krompir narežemo na manjše kose in ga skupaj z zelenjavo razdelimo v 3 sklede. Na vrhu dodamo čičeriko in tahini omako.

Jed je najbolj okusna sveža, vendar lahko tudi počaka v hladilniku nekaj dni.

skleda s sladkim krompirjem in čičeriko kaj bomo danes kuhali brezmesne jedi recept