Krhko testo je eno izmed osnovnih vrst testa. Osnovni sestavini sta maslo in moka v razmerju 1:2 in ravno maslo je tisto, ki da krhkost.

recept slano krhko testo za pite tortice

Zlata pravila glede priprave krhkega testa

  • Moko pred uporabo presejemo.
  • Pred gnetenjem poskrbimo za to, da bodo vse sestavine in naše roke, primerno ohlajene.
  • Testo zgnetemo čimhitreje (drugače se med peko zelo strdi in ni več krhko)
  • Testo gnetemo čim manj – ravno toliko, da se sestavine držijo skupaj.
  • Preden testo uporabimo, ga dobro ohladimo. Vsaj dobro uro (ali dve) naj ovito v folijo za živila počiva v hladilniku.
  • Med valjanjem poskrbimo, da je površina hladna in pomokana.
  • Ko testo razvaljamo, ga položimo v pekač in ga na dnu na več mestih prebodemo z vilicami, nato pokrijemo s folijo za živila in spet ohladimo (20-30 minut v hladilniku), tako bo manj možnosti, da bo med peko zlezlo skupaj.

Recept za slano krhko testo – za 2 piti premera 24 cm

SESTAVINE:

  • 500 g moke
  • 250 g masla
  • 1 žlica soli
  • 1 rumenjak
  • cca 2 dcl mrzle vode

 

PRIPRAVA:

Moko damo na delovno površino, primešamo sol. Hladno maslo razdelimo na manjše kocke in jih porazdelimo okrog moke. V moko naredimo vdolbinico, vanjo damo rumenjak. Vse to na hitro zgnetemo v testo. Počasi dodajajte vodo, tako, da bo testo voljno in mehko.  Zlato pravilo je, da se krhkega testa ne sme dolgo in preveč gnesti, zato to naredite čimhitreje.

Testo oblikujete v kroglo in ga pustite v hladilniku počivati dobro uro.

Pečico segrejemo na 175 °C. Čez ohlajeno testo v pekaču položimo papir za peko in ga s prsti dobro pritisnemo na vse strani in ob robove pekača. Pekač napolnimo s suhim fižolom ali s kroglicami za peko, tako, da je prekrito celo dno. Pečemo 15 do 20 minut (dokler testo po vrhu ni več lepljivo in se ne dotika več papirja za peko), nato odstranimo fižol in pečemo še 10 do 15 minut.

Krhko testo lahko zavito v folijo tudi zamrznemo.