Ena najpogostejših zgodb o nastanku te jedi pripoveduje, da je šmoren nastal, ko naj bi se kraljevemu kuharju ponesrečile palačinke, ki jih je pripravljal za cesarja Franca Jožefa I. Ker ponesrečene jedi kljub temu ni hotel zavreči, ji je dodal nekaj rozin, posul s sladkorjem v prahu, ji nadel novo ime ter postregel. Cesar je bil navdušen in tako naj bi nastal cesarski praženec.

šmoren cesarski praženec carski recept

Za dve osebi:

SESTAVINE:

  • 2 jajci
  • 30 g sladkorja
  • 250 ml mleka
  • 110 g bele moke
  • 1 mala žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1/2 male žličke pecilnega praška
  • rozine (opcijsko, po okusu)
  • sladkor v prahu (za posip)
  • 2 žlici masla ali kokosovega masla (za peko)

PRIPRAVA:

Jajca ločimo.

V skledo z rumenjaki dodamo polovico sladkorja, vanilijev ekstrakt ter penasto vmešamo z metlico. Mleko in moko (pomešano s pecilnim praškom) dodajamo izmenično, postopoma med mešanjem, tako da dobimo lepo zmes.

Iz beljakov stepemo sneg (po potrebno da je čisto trd), med stepanjem primešamo drugo polovico sladkorja.

Beljake postopoma vmešamo v zmes z rumenjaki in moko (najprej dodamo 1/3 snega in dobro premešamo, preostali sneg samo na hitro in zelo rahlo vmešamo v zmes).

V ponvi (premer 24 cm) raztopimo 1 žlico masla (ali kokosovega masla), počakamo da se stopi in vlijemo polovico zmesi za šmoren. Pečemo na zmernem ognju, dokler se ne strdi in je na spodnji strani lepo zapečena. Z lopatko razdelimo na četrtine in obrnemo. Po potrebi dodamo še kakšen košček masla. Ko se zapeče še druga stran, z lopatko razrežemo na majhne kose in premešamo. Prestavimo na krožnik in ponovimo postopek še za drugo polovico zmesi.

Posreženega posujemo s sladkorjem v prahu in serviramo z domačo marmelado ter sadjem.

šmoren cesarski praženec carski recept