Hrustljavo sveža zelena listnata solata, s sočnimi paradižniki je idealna osvežitev, ko je zunaj zelo vroče. Lahko jo postrežemo kot samostojno jed, odlično pa se prilega tudi jedem iz žara.

SESTAVINE:

  • zelena solata (ledenka)
  • 2 velika paradižnika
  • 4 žlice olivnega olja
  • nekaj listov sveže bazilike
  • sok ene limone
  • 1 strok česna
  • sol
  • poper

Za hrustavce:

  • 3 debele rezine belega kruha (ali toasta)
  • 1 strok česna
  • 4 žlice olivnega olja

PRIPRAVA:

Solata: 

Olupimo česen (če ga ne marate, ga izpustite), ga stisnemo skozi stiskalnico in dobro zmešamo z limoninim sokom, olivnim oljem, soljo in poprom. mešanici na koncu dodamo še nasekljano baziliko.

Zeleno solato natrebimo, operemo in osušimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke in ga dodamo zeleni solati.

Hrustavci:

Kruh narežemo na približno 1 cm velike kocke. Česen olupimo, stisnemo skozi stiskalnico in ga zelo na hitro prepražimo na olivnem olju. Dodamo krušne kocke in jih med mešanjem hrustljavo zapečemo. Odstavimo iz štedilnika in prestavimo na papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno maščobo.

Zeleno solato s paradižnikom zmešamo s prelivom. Po vrhu razporedimo hrustavce in postrežemo.