Sezona žara je odprta in vsak žar mojster se rad pohvali s svojimi specialitetami. Pripravili smo vam nekaj receptov za suhe marinade, v katere boste z veseljem povaljali meso pred peko.

Doma narejene začimbne mešanice so hitre, enostavne in velikokrat tudi cenejše od tistih kupljenih. Poleg tega boste točno vedeli, kaj vse ste zmešali v njih.

Vsestranska marinada (najboljša za perutnino)

  • 6 velikih žlic morske soli
  • 2 veliki žlici dimljene rdeče paprike
  • 2 veliki žlici česna v prahu
  • 2 veliki žlici čebule v prahu
  • 2 veliki žlici italijanskih začimb (rožmarin, origano, bazilika, timijan)
  • 2 veliki žlici rjavega sladkorja
  • 1 velika žlica timijana
  • 1 velika žlica gorčice v prahu
  • 1 velika žlica črnega popra

Nasvet: Za bolj pekočo obliko, dodajte še 1 žličko kajenskega popra.

Sladka mešanica za žar (za govedino in svinjino)

  • 1/4 skodelice mlete paprike
  • 3 velike žlice rjavega sladkorja
  • 2 veliki žlici kumine
  • 2 veliki žlici mletega čilija
  • 2 veliki žlici črnega popra
  • 2 veliki žlici česna v prhu
  • 1 velika žlica kajenskega popra
  • 2 mali žlički čebule v prahu

Nasvet: Pečeno meso postrezite s kislo žar omako, ki bo odličen kontrast sladki začimbni mešanici.

Zeliščna mešanica za perutnino in ribe

  • 3 velike žlice italijanskih začimb (rožmarin, origano, bazilika, timijan)
  • 2 veliki žlici peteršilja
  • 2 veliki žlici česna v prahu
  • 2 veliki žlici čebule v prahu
  • 6 velikih žlic popra z limono

Nasvet: Pečeno meso ali ribe servirajte s svežimi rezinami limone.

Pekoča mešanica (za govedino, svinjino, perutnino ali ribe)

  • 1/4 skodelice česna v prahu
  • 1/4 skodelice čebule v prahu
  • 1/4 skodelice timijana
  • 6 velikih žlic mlete paprike
  • 4 male žličke črnega popra
  • 4 male žličke kajenskega popra
  • 4 male žličke bazilike
  • 4 male žličke origana

Nasvet: Postrezite skupaj s salso iz svežega, sladkega sadja.

Texas mešanica (za govedino in svinjino)

  • 6 velikih žlic dimljene mlete paprike
  • 3 1/2 velike žlice rjavega sladkorja
  • 1 velika žlica česna v prahu
  • 1 velika žlica čebule v prahu
  • 4 male žličke origana
  • 4 male žličke soli

Nasvet: Postrezite z dimlejo žar omako.

Zvezdni prah (najboljša za govedino, svinjino in perutnino)

  • 1/4 skodelice mlete paprike
  • 2 veliki žlici mlete morske soli
  • 2 veliki žlici sladkorja
  • 2 veliki žlici mlete kumine
  • 2 veliki žlici gorčice v prahu
  • 2 veliki žlici kajenskega popra
  • 1 velika žlica česna v prahu

Nasvet: Mešanica je odličen dodatek tudi na zelenjavi

Santa Fe (najboljša za govedino, svinjino in perutnino)

  • 1/4 skodelice mlete kumine
  • 3 velike žlice mletega koriandra
  • 3 velike žlice čilija v prahu
  • 2 1/2 velike žlice origana
  • 2 1/2 velike žlice timijana
  • 3/4 male žličke klinčkov
  • 3/4 male žličke Allspice (črni porper, piment)
  • 3/4 male žličke cimeta

Nasvet: Odlična mešanica začimb za dodatek bučkini juhi.

Montreal (najboljša za govedino nin svinjino)

  • 1/2 skodelice soli
  • 2 veliki žlici črnega popra
  • 1 velika žlica rdečega popra
  • 1 velika žlica timijana
  • 1 velika žlica rožmarina
  • 1 velika žlica koromačevih semen
  • 2 mali žlički čebule v prahu
  • 3/4 male žličke česna v prahu

Nasvet: Odlično tudi na pečenem krompirju, namesto soli

Savory (najboljša za govedino, svinjino in perutnino)

  • 1/3 skodelice mlete paprike
  • 1/4 skodelice črnega popra
  • 10 velikih žlic soli
  • 4 velike žlice rjavega sladkorja
  • 2 mali žlički česna v prahu
  • 2 mali žlički čebule v prahu
  • 2 mali žlički kajenskega popra

Nasvet: 1 malo žličke te mešanice primešajte v mleto meso za hamburgerje.

Vsi recepti so za 1 skodelico mešanice. Vse sestavine so suhe in mlete, razen, če ni drugače navedeno.