Kot vse druge stvari, je tudi tahini bolj okusen, če ga pripravimo sami doma, kot pa kupimo v trgovini. Če ne drugega, točno vemo, kakšne sestavine smo uporabili in kje smo jih dobili. Kljub temu, da izgleda skoraj kot humus, je tahini vsestransko uporaben pri različnih jedeh.

tahini recept uporaba shranjevanje sezamova pasta

Kaj je tahini?

Tahini je pasta, narejena iz mletega sezama, ki jo uporabljajo predvsem v mediteranski kuhinji in kuhinjah bližnjega vzhoda. Poznamo svetlo in temno pasto, prva je iz luščenih semen, druga pa iz neluščenih semen sezama in zna biti rahlo grenka ter ni lepo gladka.

Kje lahko uporabljamo tahini?

Najbolj znano je, da se tahini uporablja za pripravo humusa. Ampak, ko imate sezamovo pasto enkrat v hladilku, je zelo široko uporabna:

  • kot namaz za na kruh,
  • kot preliv za solate,
  • kot preliv za sladice, ki vsebujejo orehe, mandlje, pistacije in druge oreščke,
  • kot dodatek k zelenjavnim omakam,
  • kot pomaka za suho sadje in ribje jedi,
  • kot dodatek v jogurtu,
  • kot dodatek v falafelu

Shranjevanje

Tahini shranite na hladnem, v pokritem steklenem kozarcu. Na tak način lahko ostane v hladilniku do enega meseca. Skozi čas, se lahko zmes na videz spremeni, razpade, zato jo pred vsako uporabo jo dobro premešajte.

Recept za domač tahini

SESTAVINE:

  • 140 g sezamovih semen
  • 3-4 žlice olja z nevtralnim okusom (rastlinsko olje, repično olje ali svetlo olivno olje)
  • ščep soli (po okusu)

PRIPRAVA:

Če želite, lahko prepražite sezamova semena, ni pa nujno. Na srednjem ognju, v kozici ob stalnem mešanju, na suho pražite semena, dokler ne porumenijo (ne smejo biti rjava!) in zadišijo. Pustite, da se popolnoma ohladijo.

Sezamova semena stresite v multipraktik in mešajte tako dolgo, dokler ne nastanegosta masa iz drobtin (približno 1 minuto). Dodajte 3 velike žlice olja in mešajte še 2 do 3 minute. Vmes mešalnik večkrat ustavite in postrgajte maso iz sten posode mešalnika.

Konsistenca tahinija mora biti gladka pasta. Mogoče boste mogli mešati kakšno minuto dlje in dodati še kakšno žlico olja. Solite po okusu, tahini načeloma ne potrebuje soli.

tahini recept uporaba shranjevanje sezamova pastatahini recept uporaba shranjevanje sezamova pasta