Majhne turške mesne pite poznamo tudi pod imenom Kaytaz pite. V bistvu gre za kiš oziroma mesno pogačo. Odlično se priležejo k skledi solate ali k aperetivu.

turške mesne pite kiš mleto meso mesne jedi pita z mesom

SESTAVINE:

Testo:

  • 1,5 skodelice tople vode
  • 1 mala žlička suhega kvasa
  • 1 mala žlička sladkorja
  • 1 mala žlička soli
  • 3,5 – 4 skodelice bele moke

Mleto meso:

  • 300 g mešanega mletega mesa
  • 1 čebula
  • 1 velika žlica pasiranega paradižnika
  • 1 čajna žlička sladke paprike v prahu
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/2 čajne žličke sveže mletega popra

Za premaz (dobro zmešajte):

  • 1 čajna žlica olivnega olja
  • 2 veliki žlici stopljenega masla

turške mesne pite kiš mleto meso mesne jedi pita z mesom

PRIPRAVA:

Najprej pripravimo testo: moko damo v skledo, na sredino moke izdolbemo luknjico, v njo damo kvas, sladkor in zalijemo z malo vode. Počakamo, da kvasna zmes nekoliko naraste. Sol dodamo na robu sklede, nato pa počasi dolivamo vodo in gnetemo, dokler ne nastane mehko testo. Oblikujemo v krog in pustimo vzhajati približno pol ure.

Vmes pripravimo meso: čebulo narežemo na majhne kocke in jo primešamo mletemu mesu. Dodamo vse začimbe in dobro premešamo. Iz mesa oblikujemo male pleskavice, debele cca. 1 cm (za en prst), s premerom 8-10 cm.

V skodelici zmešamo olivno olje in maslo za premaz.

Vzhajano testo v obliki kroga razdelimo na 12 enakih delov. Iz vsakega dela oblikujemo za jajce veliko kroglico. Kroglice pokrijemo s prtom ali folijo, tako, da se ne sušijo.

Vsako kroglico z roko razvaljamo, nato premažemo z mešanico masla in olja in še enkrat razvaljamo zelo na tanko. Testo privzdignemo in zložimo v polža. Polagamo na pekač, ki smo ga obdali s papirjem za peko. V vsak kup testa položimo mesno pleskavico, ki jo dobro vtisnemo v testo. Po vrhu premažemo s preostankom masla in olja.

Pečemo cca. 30 minut, pri 190ºC, na spodnji rešetki v pečici.