Česnov kruh je odlična priloga k solatam, jedem iz žara, testeninam ali pa ga uporabimo kot samostojen prigrizek, ki ga pomakamo v razne omake.

Ste se kdaj vprašali kako narediti česnov kruh, ki bo ravno prav hrustljav in imel popolne količine česna, masla in sira? Ko boste preizkusili ta recept, boste hitro ugotovili, da je kupovanje česnovega kruha popoln nesmisel.

česnov kruh česen priloga predjed

 

SESTAVINE:

  • 1 francoska štruca kruha (tista, malo debelejša)
  • 2 veliki žlici olivnega olja
  • 1 velika žlica (cca. 4 stroki) nasekljanega česna (lahko uporabite tudi stiskalnico za česen)
  • 1/4 male žličke soli
  • 6 velikih žlic zmehčanega masla
  • sveži parmezan
  • 1 mala žlica suhega peteršilja

PRIPRAVA:

Pečico ogrejemo na 180ºC.

V ponvi segrejemo olivno olje in na hitro (res, na hitro) prepražimo česen, ravno toliko, da se zmehča in zadiši. Ne sme porjaveti, saj se uniči okus in greni. Odstavimo iz ognja in prestavimo v hladno skledo.

Dodamo maslo in 1/4 male žličke soli – če uporabljate maslo, ki je slano ali polslano, potem dodajte samo 1/8 male žličke soli. Premešamo.

Kruh prerežemo po dolgem, na polovico, in vsako polovico namažemo s česnovim maslom, ki smo ga zmešali v prejšnjem koraku. Po vrhu potresemo s suhim peteršiljem in naribanim parmezanom. Parmezana dodajte toliko, kot ga imate radi.

Polovice kruha stisnemo skupaj, z namazanima stranema ena proti drugi, tako, da dobimo isto obliko kruha, kot preden smo ga prerezali. Postavimo na pekač in pečemo v pečici 7 minut.

Po 7 minutah kruh razpremo (strani namazani z maslom gledata navzgor) in pečemo še dobrih 5 minut na funkciji žar – dokler zgornja stran rahlo ne porjavi in postane hrustljavo zapečena. Na tem koraku bodi zelo previdni, saj je veliko odvisno od vaše pečice. Pazite, da kuha ne zažgete.

Pečen kruh odstranimo iz pečice, narežemo na kose in postrežemo še vročega.

česnov kruh česen priloga predjed