Rulada je hitro in enostavno pripravljena sladica, ki jo lahko naredi tudi največji začetnik v kuharskem svetu. Najprej pripravimo čokoladni biskvit, ki ga lahko nadevamo z različnimi nadevi. Zvijemo v rulado in sanjska sladica ja pripravljena.

SESTAVINE:

Biskvit:

  • 4 jajca (ločimo rumenjake in beljake)
  • 120 g sladkorja
  • 100 g moke
  • 1/2 čajne žličke vanilin sladkorja
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška
  • 2 žlici čokolade v prahu

PRIPRAVA:

V dve posodi damo po polovico sladkorja. V eno damo rumenjake, v drugo beljake. Pečico segrejemo na 190 stopinj. Rumenjake penasto zmešamo, dodamo vanilin sladkor. Iz beljakov naredimo sneg in ga narahlo zamešamo v rumenjake. Nazadnje dodamo še presejano moko s pecilnim praškom in čokolado v prahu. Na pekač damo papir za peko in zmes razmažemo v obliki pravokotnika (cca. 1,5 cm debelo) ter damo v pečico. Pečemo približno 15 minut – tako da je rahlo rjavo. Ko je rulada pečena, jo še vročo po vrhu malo pomokamo in pokrijemo s čistim papirjem za peko. Obrnemo na drug pekač (čisti papir za peko je sedaj na spodnji strani biskvita). Odstranimo vrhnji papir, prekrijemo z vlažno krpo in počakamo, da se dobro ohladi. Šele nato namažemo z nadevom in zvijemo.

Namig:

Če rulado polnimo z nadevom, ki ni občutljiv na toploto – marmelada, orehov nadev,… lahko nadev namažemo že na topel biskvit in rulado takoj zvijemo skupaj z nadevom. Če pa uporabimo nadev s smetano ali masleno kremo, potem je potrebno najprej ohladiti biskvit in šele nato namazati ter oblikovati v rulado.