Jabolčno maslo oziroma jabolčni namaz je slasten, sladek namaz, ki bo povzročil pravo malo obsesijo. Med izdelavo bo celotna hiša dišala po jeseni, je pa tudi odlično darilo iz kozarca, ki ga lahko podarite ob praznikih.

Jabolčni namaz je čez lužo poznan pod imenom “Apple Butter” oziroma jabolčno maslo, kljub temu da ne vsebuje masla, sta mazljivost in konsistenca podobna. Uporaba je vsestranska: poleg mazanja na kruh, ga lahko jeste samega – na žlico (zelo je okusen!), dodate v smoothie, jogurt, mufine, ga uporabite kot namaz v pecivih, dodate na sladoled, odlično se poda tudi k jedem iz svinjine (reberca!).

jabolčni namaz jabolčno maslo jabolka darila iz kozarca diy

Zagotavljamo vam, da je zadeva izjemno okusna, zato je najbolje da se čimprej lotite izdelave.

Za cca. 4 litre

SESTAVINE:

  • 6 kg jabolk (olupljenih, brez pešk in narezanih na kolobarje)
  • 2 skodelici (450 g) belega sladkorja
  • 2 skodelici (400 g) rjavega sladkorja
  • 2 veliki žlici mletega cimeta
  • 1 malo žličko sveže nastrganega muškatnega oreščka
  • 1/2 male žličke mletih klinčkov
  • 1/2 male žličke soli
  • 2 veliki žlici vanilijevega ekstrakta
  • voda (toliko, da se pokrije dno posode, da se jabolka ne sprimejo)

PRIPRAVA

V večji lonec dodamo jabolka, sladkor, cimet, muškatni orešček, klinčke in sol. Dobro premešamo. Zalijemo z vodo in kuhamo dobro uro oziroma tako dolgo, da se jabolka čisto zmehčajo in že razpadajo.

Zmes spasiramo s paličnim mešalnikom. Sedaj smo dobili čežani podobno zmes, ki jo bomo še pokuhali, da se bo zgostila.

Torej, spasirano zmes damo nazaj v ognjevarno posodo, dodamo vanilijev ekstrakt in na srednjem ognju (z občasnim mešanjem) kuhamo še dobri dve uri. Namesto da kuhamo na štedilniku, lahko damo tudi v pečico ogreto na 150ºC (premešamo vsaj na 15 minut).

Sčasoma boste dobili vedno bolj gosto in vedno bolj rjavo zmes, ki je tudi vedno bolj okusna. Zmes je na koncu lepo mazljiva, kot maslo.

Na koncu prelijemo v manjše steklene kozarčke in jo hranimo v hladilniku do dveh tednov. Lahko jo tudi zmrznete (uporabite plastične posodice).

Za vse, ki boste jabolčni namaz naredili za darilca, smo za vas pripravili napise, ki jih lahko natisnete na nalepke in uporabite na vaših kozarčkih. Na enem listu A4 je šest nalepk.

Napise prenesete tako, da kliknete na spodnjo sliko ali tukaj: Napisi za jabolčni namaz

jabolčni namaz jabolčno maslo jabolka darila iz kozarca diy

(dokument je v .pdf formatu. Za ogled dokumenta potrebujete Acrobat Reader)