Za vse ljubitelje vanilije je to recept, ki ga presprosto morajo preizkusiti. Ko boste ugotovili kako enostavno in hitro je narejen domač vanilijev ekstrakt, ga ne boste nikoli več kupili. Poleg tega je to tudi odlično darilo za božič, rojstni dan ali pa kar tako. Vanilijev ekstrakt uporabljamo za dišavljenje tort, krem, sladoledov in drugih sladkih jedi.

domač vanilijev ekstrakt esenca izvleček aroma vanilija

Takoj, po dveh in po 8 tednih

Čisti vanilijev ekstrakt vsebuje dve osnovni sestavini – vanilijeve stroke in vodko. To je to, brez odvečnih aditivov in barvil. Število vanilijevih strokov je odvisno od količine vodke oziroma od tega, koliko vanilijevega ekstrakta boste naredili. Razmerje je sledeče: 2 stroka vanilije za 120 ml vodke.

Kvaliteta vodke niti ni pomembna, le da je brez okusa. Čisto navadna vodka bo v redu, lahko je najcenejša, ki jo najdete. Vanilijevi stroki znajo biti dragi, saj je vanilija takoj za žafranom ena izmed najdražjih začimb na svetu. Vrste vanilije pa so stvar okusa vsakega posameznika. Burbonska vanilija je blaga in uravnotežena, mehiška je krepka, temna in nekoliko dimasta, madagaskar je bogata in kremasta, indijska ima poln, čokoladni okus, tahiti vsebuje vonjave cvetlic, češenj in čokolade, tonga pa okuse fig, zemlje in rozin.

SESTAVINE:

  • Navadna vodka (brez okusa)
  • Vanilijev strok

PRIPRAVA:

Vanilijeve stroke prerežemo po dolgem, tako da jih odpremo, nato še na polovico, tako da iz enega stroka dobimo dva manjša oziroma krajša dela.

Pripravimo si stekleničke (lahko več manjših ali eno večjo) ter v vsako stekleničko – glede na njeno velikost – damo toliko vanilijevih strokov, da bomo dosegli razmerje 2 vanilijeva stroka : 120 ml vodke.

Stroke prelijemo z vodko in stekleničke trdno zapremo.

Pustimo počivati na sobni temperaturi, v temnem prostoru najmanj 5 tednov (najboljši rezultat je po 2 mesecih). Vsak teden steleničke dobro pretresemo – vsako po okoli 10 sekund.

Po pretečenem času se bo tekočina v steklenički obarvala, saj se bosta vanilija in alkohol povezala, vanilija bo sprostila barvo in okus.

Stekleničke opremite s pentljicami in doma izdelanimi nalepkami.

Namig: Po enem letu (ali prej) lahko vanilijeve stroke še enkrat uporabite, tako da v stekleničke spet dolijete vodko in pustite stati 5 do 8 tednov.