Smoothie je obrok v kozarcu. Pa ni samo navaden obrok, ampak je hiter, hranljiv in izredno okusnen. Smoothie si lahko privoščite kot prigrizek ali pa kot nadomestek glavnega obroka. Tukaj je univerzalen recept, kako narediti smoothie.

kako narediti dober okusen smoothie

Receptov, kako narediti smoothie je ogromno. Uporabite lahko svojo domišljijo in vključite vse, kar vam je všeč. Pri tem se držite 5 osnovnih načel in vaš smoothie bo vsak dan božanski.

1. Sadje

Izberite najmanj dve vrsti sadja, ki je lahko zmrznjeno ali sveže. Da bo smoothie res zdrav, je potrebna tudi zelena barva. Dodajte nekaj zelenja, kot je naprimer špinača, regrat, ohrovt ali pa liste rdeče pese.

kako narediti dober okusen smoothie

2. Izberite osnovo

Vsekakor je dobro, da v smoothie vključite tudi nekaj tekočine. Dodajte vsaj 1 – 2 dcl vode, mleka (navadno, mandljevo, sojino, riževo,…), sadnega soka, ledene kave, zelenega čaja, kokosove vode ali mleka.  Bolj sočno kot je vaše izbrano sadje, manj tekočine boste potrebovali.

kako narediti dober okusen smoothie

3. Nekaj za zgostitev

Da bo smoothie imel pravo konsistenco in da bo še bolj hranljiv, je potrebno dodati tudi nekaj za zgostitev. Vaš smoothie lahko zgostite z arašidovim maslom, jogurtom, kefirjem, skuto, sladoledom, kokosom, chia semeni, kosmiči (ovseni) ali pa s kockami ledu.

kako narediti dober okusen smoothie

4. Okus

Popestrite okus in dodajte sladkor (kokosov sladkor, stevia), med, ekstrakt vanilije ali mandljev, fige, javorjev sirup, muškatni orešček, datlje, zelišča (meta, bazilika) ali pa cimet, ki bo vašemu smoothiju dodal sladek okus brez kalorij.

kako narediti dober okusen smoothie

5. Energija

Sedaj ste dodali že vse potrebno, da je vaš smoothie okusen in čudovite barve, sedaj pa mu je potrebno dodati še energijo, s katero boste naredili dobro svojemu telesu. Izberite eno izmed super živil in ga vkombinirajte v vaš smoothie: proteini, ribje olje, goji jagode, kalčki, laneno seme, čebelji vosek, vitamini v prahu, maca, acai, probiotiki.

kako narediti dober okusen smoothie