Marsikdo se znajde v težavah, ko pride do popolno skuhanega trdo kuhanega jajca. Predstavljamo vam nekaj enostavnih trikov, da boste ta postopek vsakič do potankosti obvladali.

popolno trdo kuhano jajce kako skuhamo jajca čas

1. Za kuhanje uporabimo bolj stara jajca

Res se sliši čudno, ampak svežih jajc ne uporabljamo za kuhanje. Bolje je, če so jajca že nekaj dni (teden dni) čakala v hladilniku. Trdo kuhana jajca se tako lepše olupijo, saj olupek odstopi od beljaka.

2. Voda mora zavreti

Ne glede na to, ali želimo trdo ali mehko kuhano jajce, tega koraka ne smemo izpustiti: jajca položimo v posodo, jo napolnimo z vodo (tako, da voda popolnoma prekrije jajca). Posodo na zmernem ognju počasi segrevamo, tako, da voda zavre. Pokrijemo, odstavimo iz ognja ter pustimo.

3. Ura

To je zelo pomemben korak. Nastavimo si uro, štoparico ali pa budilko. Od trenutka, ko voda zavre in posodo odstavimo iz ognja potrebujemo:

  • – Za mehko kuhano jajce: 7 minut
  • – Za trdo kuhano jajce: 11 minut

Če želimo popoln izdelek, ne pretiravamo, če rečemo, da šteje vsaka sekunda. Medtem, ko ura odšteva, pripravimo skledo z ledom.

4. Šok

Takoj, ko se oglasi alarm na uri, jajca prestavimo v ledeno mrzlo vodo. Dovolj bo minuta ali dve v ledeno mrzli vodi. Temperaturni šok bo zaustavil proces kuhanja in s tem je jajce, popolno, trdo ali mehko kuhano.

5. Lupljenje

Ker smo uporabili starejša jajca (saj se še spomnite 1. koraka, kajne?), lupljenje ne bi smel biti večji problem.