Obstajata dva načina, kako preveriti, kdaj je goveje meso dovolj pečeno, da bo steak res popoln. Med peko lahko uporabite termometer, ali pa s pritiskom na meso ugotovite, v kateri fazi je.

Težava, ki se pojavi pri uporabi termometra je ta, da je potem v zrezku luknja, skozi katero bodo iztekli sokovi, ki bi morali ostati v mesu. Veliko izkušenih kuharjev se ravno zaradi tega razloga zanaša na preprost “test s prsti”, še posebej, če se pečejo goveji steaki.

Steak med pečenjem preide skozi več faz:

  • Raw / blue (surov)
  • Rare (sočno rdeče, surovo na sredini)
  • Medium rare (sočno rdeče)
  • Medium (rdeče – rožnato)
  • Medium well (nežno rožnato)
  • Well done (prepečeno)
kdaj je meso dovolj pečeno goveji steak rare medium well done

Faze pečenja govejega steaka

Metoda “test s prsti”

Razprite dlan in sprostite roko. S kazalcem druge roke pritisnite na del dlani pod palcem (roka mora biri sproščena!). Tako je občutiti surovo meso (blue).

kdaj je meso dovolj pečeno goveji steak surovo rare blue

Sedaj na razprti in sproščeni dlani, dotaknite mezinec in palec, s kazalcem druge roke pa se spet dotaknice točke pod palcem. Občutek je sedaj veliko bolj trd. Tako je občutiti prepečeno meso (well done).

kdaj je meso dovolj pečeno goveji steak well done

Če se dotakneta palec in prstanec, točka pod palcem postane nekoliko mehkejša. To je medium pečeno meso. Medium pečeno meso dobite v restavraciji, takrat, ko ne definirate posebaj, kako zapečen zrezek želite.

kdaj je meso dovolj pečeno goveji steak medium

Medium rare je na otip še mehkejši – tako kot, če se s palcem dotaknete sredinca in s kazalcem druge roke potipate točko pod palcem.

kdaj je meso dovolj pečeno goveji steak medium rare

Rare stopnjo steaka pa prepoznamo, če se dotakneta palec in kazalec. Mesto pod palcem je zelo mehko in tudi rare pečen steak je znotraj še surov.

kdaj je meso dovolj pečeno goveji steak rare