Ker smo ravno v obdobju peke pustnih krofov, vam predstavljamo recept za nekoliko drugačne krofe – pustne krofe iz pečice. Kot boste videli je priprava nadvse preprosta, krofi iz pečice pa izgledajo čisto enako kot “ta pravi”, le da so manj mastni. Med peko dobijo tudi lep venček.

 

SESTAVINE:

  • 600 g moke (bela gladka moka)
  • 1 kocka kvasa
  • cca. 2 dcl mleka
  • 2 žlici olja
  • 80 g sladkorja (navaden bel kristalni sladkor)
  • 60 g surovega masla
  • 2 žlici ruma
  • 3 rumenjaki (beljak uporabimo posebaj)
  • + 1 celo jajce za premaz
  • + marelično marmelado za nadev

PRIPRAVA

Kvašeno testo zamesimo kot ponavadi: v ločeno skodelico nalijemo 0,5 dcl toplega mleka, nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in počakamo, da se pripravek začne dvigovati.

V drugo skledo damo moko, sladkor, maslo, rumenjake in druge sestavine (vse razen mleka), nekoliko premešamo in na koncu dodamo še zmes s kvasom. Toplo mleko dodamo postopoma, čisto na koncu, dokler ne dobimo gladkega testa.

Testo pustimo vzhajati v posodi za vzahanje ali v skledi pokriti s krpo, dokler se njegova količina ne podvoji.

Testo stresemo na pult, ga rahlo pregnetemo in razvaljamo na debelino približno 1 – 1,5 cm. Izrežemo kroge (če nimate modela za kroge, si pomagajte s kozarcem).

pustni krofi iz pečice recept

pustni krofi iz pečice recept

Na sredino krogov dajte žličko marmelade in okoli premažite z beljakom. Z drugim krogom prekrijte krog z marmelado. Ob straneh rahlo pritisnite, tako, da se kroga sprimeta.

pustni krofi iz pečice recept

Pustite počivati na pladnju še pol ure. Pred peko krofe premažite z razžvrkljanjim celim jajcem in nato pecite v ogreti pečici na 175 stopinjah toliko časa, da krofi lepo porumenijo – približno 30 minut.

pustni krofi iz pečice recept

pustni krofi iz pečice recept

Pečene posujte s sladkorjem v prahu ali jih pomočite v čokolado. Pa dober tek!

pustni krofi iz pečice recept