Mnogi trdijo, da so limone najboljše super živilo. Voda z limono (sok iz polovice limone in 2 dcl vode ter žlička medu), popita na tešče, ima na zdravje številne pozitivne učinke. Med drugim voda z limono pospeši prebavo, telo hidrira, napolni s številnimi vitamini ter pomaga izločati škodljive snovi iz telesa.

limone zdravilni učinki pozitivne lastnosti limon super živila

Limone so zelo bogate s kalcijem, magnezijem, železom, kalijem ter vitamini A, C in celotnim B kompleksom.

Citronska kislina v limonah ima močen antivirusni in antibakterijski učinek, zato izbolšuje tudi stanje imunskega sistema.

Težave s prebavo in zaprtjem

Limonin sok pomaga pri težavah s prebavo in zaprtjem. Pomaga že, še hrano začinite z limono (meso, solata, omake). 

Naredite pa si lahko tudi napitek, ki ga spijete čimprej potem, ko ste jedli mastno in težko hrano (na tak način boste telesu pomagali raztopiti maščobe in hrana bo lažje prebavljiva):

sok polovice limone, 1 dcl mineralne vode, 1 dcl navadne vode, ščep soli in mala žlica medu ali sladkorja.

Povišana telesna temperatura

Limone preverjeno pomagajo lajšati simptome gripe, prehlada in povišane telesne temperature. Povišano telesno temperaturo znižuje tako, da poveča učinek potenja.

Ustna higiena

Verjeli ali ne, limone so na uporabne tudi pri zobozdravstvenih težavah. Če sok sveže limone nanesete na boleči zob, bo pomagal lajšati bolečino. Če sok nežno vmasirate v dlesni, bodo le te nehale krvaveti, hkrati pa se bo zmanjšal tudi slab zadah, ki je ponavadi spremljevalec bolezni dlesni oziroma ustne votline. Če se težave ne umirijo, seveda, priporočamo obisk zobozdravnika.

Odvečni kilogrami

Limone pomagajo tudi pri boju z odvečnimi kilogrami. Če boste vsak dan (na tešče) spili kozarec limoninega soka z mlačno vodo in medom, bo to pospešilo vašo prebavo in posledično boste sčasoma izgubili tudi kakšen kilogram.

limone zdravilni učinki pozitivne lastnosti limon super živila

Odpira dihalne poti

Ker so limone odličen vir vitamina C, pomagajo tudi pri težavah z dihanjem – limonin sok omili tudi napad astme.

Vneto grlo

Zaradi antibakterijskega učinka limon, vam bodo pomagale pozdraviti tudi boleče in vneto grlo. Limonin sok pomešan z mlačno vodo, bo odpravil bakterije iz vašega grla.

 Krvni pritisk

Limone čistijo limfni sistem in ga hidrirajo. Kalij v limonah pomaga pri zniževanju krvnega pritiska, omotici in stresu, saj pomiri telo. 

Diuretik

Voda z limono na telo deluje kot diuretik (spodbuja odvajanje vode iz telesa) in s tem čisti urinalni trakt, pospešuje produkcijo urina in vpliva na njegov pH.

pH

Limonin sok pomaga uravnavati stanje pH v telesu. Hitro se lahko zgodi, da se telo preveč zakisa in se pojavijo vnetja. Citronska kislina v limonah pa uravnava pH in skrbi za ravnovesje.

Energija, energija, energija

Ker so limone bogate z vitamini B in C, kalijem in tudi z beljakovinami, ki poživljajo in osvežijo telo in s tem se dvigne tudi nivo energije.

limone zdravilni učinki pozitivne lastnosti limon super živila