Naan je indijski kruh, zelo podoben pita kruhu. V bistvu izhaja iz centralne in južne azije (Indija, Pakistan, Bangladeš, Afganistan). Je mehak, izredno okusen in poln zračnih mehurčkov, tako, da se bo kar stopil v ustih.

Jeste ga lahko kot prilogo k glavni jedi in z njim popivnate omako ter sokove, ki so ostali. Lahko naredite sendviče, ga obložite s paradižnikovo omako in sirom ter zapečete v pečici ali pa ga jeste namesto kruha, s solato.

naan indijski kruh pita recept

Recept za pripravo je res enostaven in če ga boste preizkusili, bo zagotovo postal tudi eden izmed vaših najljubših.

SESTAVINE:

  • 2 mali žlički suhega kvasa
  • 1 mala žlička sladkorja
  • 1/2 skodelice vode
  • 2 1/2 skodelice moke
  • 1/2 male žličke soli
  • 1/4 skodelice olivnega olja
  • 1/3 skodelice navadnega jogurta
  • 1 jajce

1 skodelica = 250 ml

PRIPRAVA

V manjši posodi kvasu primešajte sladkor in mlačno vodo. Premešajte in pokrito pustite počivati, dokler kvas ne vzhaja oziroma se na vrhu ne začnejo pojavljati mehurčki. Vzhajanemu kvasu primešamo jogurt, olje in jajce ter dobro premešamo.

V drugi posodi zmešamo 1 skodelico moke ter sol, nato pa ji primešamo mokre sestavine iz 1. točke. Dobro premešamo, da se vse sestavine med seboj povežejo. Med mešanjem počasi dodajamo preostanek moke (še približno 1 do 1,5 skodelice) – dokler ne dobimo gloste mase, ki je z žlico ne moremo več premešati.

Testo iz posode prestavimo na pomokano delovno površino in ga 3 minute gnetemo. Vmes dodamo še manjšo količino moke, ravno toliko, da se nam testo ne prijema na podlago. Izogibajte se temu, da bi dodali preveč moke, testo mora biti lepljivo, saj bo le tako Naan mehak in zračen.

Pregneteno testo prestavimo nazaj v posodo, jo pokrijemo in počakamo da vzhaja (približno 1 uro).

Vzahajano testo razdelimo na 8 delov in vakega oblikujemo v manjšo kroglico.

Pripravimo ponev za palačinke in jo segrejemo na srednjem ognju. Delamo sproti, eno po eno kroglico: kroglico testa razvaljamo na približno 0,5 cm debelo in 15 cm premera. Dobljeno “palačinko” popečemo v ogreti ponvi, na vsaki strani, dokler ni lepo zlato rjavo zapečena, na površini pa se začnejo pojavljati zračni mehurčki.

Pečen kruh Naan, polagajte na krožnik in ga pokrijte s krpo, tako, da bo čimdlje ostal topel, medtem, ko boste pripravljali še druge.

Pred serviranjem lahko po želji vsak Naan premažete s stopljenim maslom in pga posujete s suhimi zelišči.

Nasvet: za čim več zračnih mehurčkov, testo razvaljajte tik preden ga položite v ponev. Različne temperature ponve dajo različne učinke pri pečenju – najboljša je srednja temperatura.

naan indijski kruh pita recept

naan indijski kruh pita recept