Slastne, tanke palačinke izvirajo iz Francije in tam so tudi še vedno najbolj popularne. Poznamo sladke in slane palačinke ter ogromno jedi, ki jih lahko z njimi ustvarimo.

Palačinke so nastale leta 1895, čisto po naključju, ko je 14-letni Henri Carpentier v Parizu pripravljal sladico za valižanskega princa. Med pripravo se mu je zmes malo preveč zapekla, ampak je jed kljub temu postregel, princ pa je bil navdušen.

Sladke palačinke običjano jemo za zajtrk ali kot sladico. Nadevi so lahko čisto poljubni in zelo različni. Zadnja leta je najbolj popularna Nutella, mnogi uporabijo marmelado, skuto, kislo smetano, sladkor, javorjev sirup, sladko smetano, sadje in druge različne kombinacije.

Slane palačinke so popularne kor zakuha v goveji juhi ali pa v kombinaciji s sirom, šunko, jajci, gobami, artičokami in različnimi vrstami mesa.

Osnovni recept za palačinke

SESTAVINE:

  • 250 ml mleka
  • 3 jajca
  • 200g moke
  • ščep soli
  • ščep sladkorja

 

PRIPRAVA:

Iz sestavin zmešamo srednje gosto zmes (moko in mleko dodajajte izmenično).

Najbolje je, da mešamo z metlico – tako bo zmes bolj gladka. Na ogreti pomaščeni ponvi pečemo tanke palačinke.