Rižev narastek z jabolki je sladica, ki odlično dopolnjuje lahko glavno jed – enolončnico ali gosto juho.
Lahko ga pripravimo tudi kot glavno jed in zraven postrežemo kompot. Vsekakor vas bo jed popeljala nazaj v otroštvo, med šolske klopi, saj je rižev narastek priljubljena hrana iz šolskih menz.
PRIPRAVA Na mleku skuhamo riž, ki mu dodamo ščep soli. Jabolki olupimo, jih naežemo na take lističe, polijemo z limoninim sokom (da ne porjavijo) in dodamo 1 veliko žlico sladkorja. Kuhanemu rižu dodamo maslo, polovico sladkorja, vanilijev ekstrakt, naribano limonino lupino, rozine, ko se nekoliko ohladi, pa še rumenjake. Pečico segrejemo na 180ºC. Iz beljakov stepemo sneg, vmes mu primešamo drugo polovico sladkorja. Sneg dodamo v riž in na hitro pemešamo. Pekač namažemo z maslom, vanjo prestavimo zmes in po vrhu zložimo jabolka. Lahko pa v pekač najprej dodamo polovico zmesi, nato plast jabolk in po vrhu še drugo polovico zmesi – kakor vam je ljubše. V ogreti pečici pečemo približno 45 minut, oziroma dokler ni porhu lepo zlato rjavo zapečeno. Pečen narastek potresemo s sladkorjem v prahu ali malinovim prelivom in še toplega serviramo.
Nasvet: namesto jabolk lahko uporabite tudi breskve ali marelice, v tem primeru pekač najprej dodamo polovico zmesi, nato plast sadja in po vrhu še drugo polovico zmesi.