Ni poletja brez ledene, sladke osvežitve, pa naj bo to sladoled, gelato ali sorbet. Pa veste, kakšne so dejanske razlike med njimi?

sorbet, gelato, sladoled razlike

Razlike so v načinu priprave in v samih sestavinah.

Sladoled

Sladoled je sestavljen iz petih osnovnih sestavin, ki so mleko, smetana, sladkor, jajčni rumenjak (ponekod) in okus. Ko to zmešajo in skuhajo, nastane bogata zmes, ki jo ohladijo, dodajo zrak (da, prav ste prebrali) s pomočjo hitrega mešanja, dokler ne dobijo gladke, lahkotne, kremne teksture. Viola, sladoled je narejen.

sorbet, gelato, sladoled razlike

Gelato

Gelato je v bistvu italijanski izraz za sladoled. Narejen je iz podobnih sestavin, le da mešanici dodajo več mleka ter manj smetane in sladkorja. Ohlajeno mešanico veliko manj mešajo in ji tako dodajo veliko manj zraka, zato je gelato bolj gost kot navaden sladoled in ima bolj kremasto teksturo.

sorbet, gelato, sladoled razlike

Sorbet

Sorber se od prejšnjih dveh najbolj razlikuje po temm, da ne vsebuje mlečnih izdelkov. Njegove osnovne sestavine so sveže sadje, okus na vodni osnovi, kislina ali alkohol (včasih) ter sladkor. Alkohol dodajo zaradi tega, da zmanjšajo zaledenelost in da je sorbet lažje oblikuje ter liže oziroma je.

sorbet, gelato, sladoled razlike

Vsebina

Ko preštejemo še kalorije, sladkor in maščobe ene skodelice, pridemo do takšnega zaključka:

Sladoled (vanilija): 273 kalorij / 28 g sladkorja / 14,5 g maščob

Gelato: 104 kalorije / 22 g sladkorja / 1,3 g maščob

Sorbet: 130 kalorij /20 g sladkorja / 0,5 g maščob

Torej, za kateri zmrznjeni posladek se boste odločili? Recepte najdete med sladicami.